Rörmokare, eller VVS-montör som det kallas numera, är ett yrke som erbjuder varierande och sociala arbetsdagar. Man träffar dagligen flera kunder för att hjälpa dom med olika typer av installationer och reparationer av rör och ledningar. Det kan även gälla annan utrustning kring värme, vatten och sanitet, vilket också är vad VVS står för.
Kreativt och problemlösande yrke
Att vara rörmokare innebär också att man är tekniskt och kreativt lagd. Yrket har funnits länge men har moderniserats en hel dom senaste åren och det är inte sällan man möter oväntade problem som behöver snabba lösningar. I takt med att installationerna i hemmen har blivit moderna och mer tekniska krävs mer kunskap än förr och ingen dag är den andra lik. Ibland kontaktas man för akuta jobb, där bland annat stopp i avlopp och rörsystem och översvämningar är vanligt förekommande. I dom fall man blivit anlitad för att hjälpa till med till exempel en badrums- eller köksrenovering är det ofta ett arbete som håller på i flera veckor.
Vanliga arbetsuppgifter för en rörmokare:
- Dragning av rör i kök, badrum och tvättstuga
- Installation av badrumsrenovering, till exempel handfat, toalett och badkar
- Installation av vattenberedare
- Installation av värmepump
- Installation av andra värmesystem, så som solvärme, element eller elpanna
- Åtgärdar stopp och andra problem i avlopp eller andra rörsystem
Många blir egenföretagare
Det är inte ovanligt att den som utbildat sig till rörmokare startar eget företag. På så vis kan man styra sina dagar och vilka jobb man vill ta på sig helt själv. Efterfrågan är stor i princip överallt och oavsett om man vill vara anställd eller starta en egen firma så brukar man kunna ha fullt upp. Det enda man egentligen behöver för att starta eget inom branschen är en bil så att man kanta sig runt bland kunderna och en rejäl verktygslåda.
Hur mycket tjänar man?
Det finns möjligheter att tjäna bra inom den här branschen eftersom efterfrågan är så stor. Snittlönen för en VVS-montör ligger uppemot 30 000 kronor i månaden. Lönen kan variera en aning beroende på hur lång erfarenhet man har och var man bor. Precis som med andra yrken i hantverkarbranschen kan det också ha stor betydelse hur duktig man är och vilket rykte man har skaffat sig. Är man duktig och väldigt efterfrågad kan man i regel ta lite mer betalt än andra utan att förlora kunder.
Hur blir man rörmokare?
För att få kalla sig för certifierad rörmokare eller VVS-montör behöver man utbildning och för det finns några olika alternativ. Redan vid gymnasiet kan man utbilda sig på VVS- och fastighetsprogrammet som är en treårig utbildning där man varvar både teoretiskt lärande med mycket praktik. Efter studenten har man rätt att jobba som lärling, vilket man måste göra ett tag innan man kan ta ett yrkesprov och bli certifierad.
Det finns många fördelar med yrket, dels finns en stor efterfrågan, det är varierande och det finns goda möjligheter att tjäna bra. Nackdelen är att det innebär många obekväma arbetsställningar och kan på så vis vara fysiskt påfrestande. Det gäller att man är stark och gillar problemlösning för att man ska trivas med det här jobbet.