Stort val inför begravning – urna eller kista?

När man planerar en begravning för en anhörig som avlidit behöver man ganska tidigt i processen fatta ett beslut kring om ceremonin ska utföras med en kista eller en urna. Har personen som avlidit inte lämnat några specifika önskemål efter sig är det anhörigas beslut att fatta. Hos en begravningsbyrå får man stöd och råd i frågan och dessutom bra information kring dom olika alternativen.

Fundera över ceremonin och den avlidnes önskemål

När man planerar en begravning är det mycket att tänka på och en annan viktig detalj som kan avgöra frågan om man ska välja kista eller urna till ceremonin är var den ska hållas. Med en kista är man begränsad vad gäller plats, medans man med en urna kan befinna sig i stort sett vart som helst. Vet man med sig att den avlidne hade en särskild plats någonstans i naturen där han eller hon gillade att vistas kanske det är en bra plats att hålla ceremonin på. Detta innebär dock att man måste välja en borgerlig begravning.

Känner man att man har många frågetecken att räta ut kring detta kan en begravningsbyrå vara till bra hjälp. Kanske kommer man fram till att en traditionell ceremoni är det bästa men även då behöver valet göras.

Viktigt med kista för vissa religioner

Tidigare var det vanligt med jordbegravning i Sverige, det vill säga att kroppen begravs som den är tillsammans med kistan. I många religioner är det fortfarande så och att ha en kista vid ceremonin är då det enda alternativet för en begravningsbyrå göteborg. Även om den avlidne tillhör en annan religion kan man vända sig till en begravningsbyrå för att få hjälp med både planeringen och genomförandet. Dom flesta byråer är väl insatta i olika religioners ritualer och ceremonier i samband med dödsfall och kan bistå med bra hjälp med alltifrån val av kista till utformning och planering av det sista avskedet.

Dom flesta svenskar vill bli kremerade

Idag väljer dom flesta svenskar att bli kremerade istället för jordbegravda. Det är också det vanligaste alternativet även när den avlidne inte hunnit lämna efter sig några specifika önskemål. Däremot väljer vissa att ha kista vid ceremonin för att sedan kremera kroppen men det går alltså bra att kremera även innan ceremonin.

Väljer man det senare alternativet behöver man bara köpa en kremeringskista och man kan på så vis komma undan billigare. Finns det dåligt med tillgångar i dödsboet kan det vara ett bra alternativ – och avskedet kan bli minst lika fint och personligt ändå. Oavsett val hjälper den begravningsbyrå man valt till med allt det praktiska så att allt blir som man önskar.