VVS & Rörläggeri – Tvätta fasaden i tre enkla steg

Självklart är det möjligt att köpa in tjänster som fasadtvätt och målning men det är inte speciellt svårt och kan vara riktigt trevligt att göra tillsammans några sommardagar. Här går vi igenom hur du tvättar fasaden innan eventuell lagning och grundmålning kan ske.

Skydda – Fönster och växter

Är det mögelsporer eller annat biologiskt som växer på fasaden kommer det inte räcka med högtryckstvätt utan man behöver ha på medel som går på djupet och tar bort detta. I detta fall bör första steget vara att skydda fönster och växter.

Fasadtvätt kan nämligen skapa en viss missfärgning på glas. Det är ingen fara om det kommer på glaset och det torkas bort relativt snart med en fuktig trasa. Men när man genomför tvättning av en större fasad blir det svårt att ha kontroll på alla fönster. Enklaste är helt enkelt att plasta in dem med byggplast och maskeringstejp.

Har du växter precis vid fasaden finns även en fördel att lägga en stor plast över dem. Kom däremot ihåg att vika upp denna när ni nte längre jobbar. En solig sommardag kan plasten skapa mycket hög värme för växterna och bli som ett växthus. Det är därför viktigt att det kommer in luft.

Tvätten – Gör ren fasaden

Börja med att spola av fasaden. Nu kommer grov smuts att försvinna. Applicera sedan rengöringsmedlet. OBS – Läs alltid på flaskan hur vätskan ska spädas och appliceras. Det kan vara något olika mellan olika märken och fabrikat.

Enklast appliceras fasadtvätt med borste eller svamp. Detta något beroende på hur lätt det är att nå de olika delarna av fasaden som ska tvättas. Låt det verka den tid som står på förpackningen.

Skölj bort – Klart?

När fasadtvätten har fått verka är det dags att spola bort det från fasaden. Man behöver generellt inte ta hänsyn till var detta spolas bort då det är miljömässigt ofarliga vätskor.

Spola inte rakt på fasaden. Detta speciellt inte om det är trä då detta kan pressa in den fasadtvätt som applicerats i träet. Det är bättre och mer effektivt att skölja så att medlet spolas bort åt sidan.

Behövs alg- och mögelmedel?

Ibland uppfattar konsumenter att fasadtvätt och alg- och mögeltvätt är samma sak. Därmed används fasadtvätt även i det fall som det finns alger och mögel. Men har du problem med mögel måste först ett speciellt medel appliceras för att detta ska dö. När behandlingen är klar kan sedan vanlig fasadtvätt användas för att rengöra fasaden från resterande smuts.